Reďkovka siata predstavuje jednoročnú zeleninu. Reďkovka je biologický veľmi cenná jarná zelenina. Pochádza z Ázie. Obsahuje značné množstvo vitamínov B a C, tiež minerálnych látok a sulfidov. V tele človeka pôsobí antibakteriálne a zároveň ničí plesne v črevách. Konzumácia reďkoviek sa odporúča pri zápaloch kĺbov, reumatizme, ochoreniach pečene, žltačke, procesoch kvasenia v tráviacom trakte, zápale pľúc. Majú antiseptický protirachtický účinok, podporujú vykašliavanie a činnosť pečene.
Pestujete reďkovku aj Vy? Odpovedať tu
Reďkovka môže mať rôzne tvary a farby. Poznáme viac druhov reďkoviek. Známa je v červenom šate, ktorá ukrýva bielu korenistú dužinu. Červená reďkovka je pikantnejšia a ostrejšia. Reďkovka biela je nízkokalorická. Chuť bielej reďkovky je jemne sladká. Znižuje hladinu cholesterolu a znižuje vysoký krvný tlak. Je veľmi dobrý expert na chudnutie. Poznáme ešte aj fialovú reďkovku. Tá patrí medzi skoré, jej chuť je jemná. Veľká bulvička je guľovitá, svietivo fialová, v hornej časti mierne tmavšia. Šupka plodu je jemná.
Jarná nátierka s reďkovkou
Ingrediencie:
1 zväzok reďkovky
2ks jarná cibuľka
200g syr cottage
1KL worčestrová omáčka
Podľa chuti soľ a mleté korenie Postup: Reďkovky umyjeme a nakrájame na malé kocky. Jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska. Zeleninu vložíme do misky, pridáme cottage, z ľahka posolíme, okoreníme a dochutíme worčestrovu omáčku. Všetko spolu premiešame a podávame na chlebíku.